ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Διεθνές Συνέδριο 5ο LE:NOTRE FORUM PAFOS 2016 με τίτλο «Από τη Φύση στον Πολιτισμό»

March 22, 2016

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις διοργάνωσε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο 5ο LE:NOTRE FORUM PAFOS 2016 με τίτλο «Από τη Φύση στον Πολιτισμό» στο Ξενοδοχείο Coral Beach Hotels and Resorts από τις 16-20 Μαρτίου 2016 με κύρια ομιλήτρια την Prof. Kathryn Moore, Birmingham School of Architecture and Design και  Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων Τοπίου (President of International Federation of Landscape ArchitectsIFLA) που για πρώτη φορά παρευρέθηκε σε LE:NOTRE FORUM. Το FORUM συντόνιζε η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αν. Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του LE NOTRE INSTITUTE.

Το 5ο  LE:NOTRE FORUM PAFOS 2016 αποτέλεσε μια δυναμική ετήσια συνάντηση με συμμετέχοντες από 20 διαφορετικές χώρες με θέματα που αφορούν την Αρχιτεκτονική Τοπίου, την Αρχιτεκτονική,  τον Αειφόρο Τουρισμό, την Πολιτιστική Κληρονομιά,  τον Αγροτικό Χώρο, την Μηχανική, το Περιβάλλον και τις Γεωπεριβαλλοντικές  Επιστήμες.

Την ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου στις 16 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ομιλία των  Prof. Jorgen Primdahl και Prof. Lone Kristensen, University of Copenhagen, Faculty of Science καθώς και ένα τεχνικό workshop για τη δημιουργία κάθετων κήπων.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έγινε στις 17 Μαρτίου 2016 όπου ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Νεάπολις κος Γιώργος Λεπτός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ενώ η έναρξη έγινε από  τον  Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κο Γιαννάκη Ομήρου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κος Νίκος Κουγιάλης. Τέλος, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του LE:NOTRE καθηγητής Richard Stiles, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης έδωσε το δικό του χαιρετισμό. Τέλος παρουσιάστηκε το  έργο Neapolis Smart Ecocity το οποίο συνδέεται άμεσα με τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου (αστική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά, αειφόρος ανάπτυξη και αγροτικά τοπία).

Στην  εκδήλωση παρέστησαν o  κύριος Μιχαλάκης Λεπτός,  Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νεάπολις, ο κος Κώστας Κωνσταντίνου, Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου, ο κος Στέλιος Αχνιώτης, Πρόεδρος του ΕΤΕΚ,  ο κος Νεόφυτος Ακουρσιώτης, Δήμαρχος Πέγειας, ο κος Μιχάλης Παυλίδης, Δήμαρχος Γεροσκήπου, η κα Μύρια Λοιζίδου, Εκτελεστική Μηχανικός του Δήμου Πέγειας, ο κος Νεόφυτος Ζαβρίδης, Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Πάφου .

Ακολούθησαν οι διαλέξεις των προσκεκλημένων ομιλητών (Keynote speakers), του  Prof. Simon Bell, Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Estonian University of Life Science και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Αρχιτεκτονικής Τοπίου (European Council of Landscape Architecture Schools ECLAS), του Marcο Visconti (Αρχιτέκτονα Διεθνούς φήμης που σχεδίασε το περίπτερο των Αραβικών Εμιράτων της EXPO στο Μιλάνο το 2016, http://www.mvarchitects.it/) του Καθηγητή Σπύρου Αμούργη, Ομότιμου Καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο California State Polytechnic University και Πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Χρίστου Χριστοδούλου, Αρχιτέκτονα, Προέδρου της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδρομές στον αστικό χώρο της Πάφου και τις διάφορες γειτονιές της, στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου, στο παραλιακό μέτωπο και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Κάτω Πάφου, στη Λέμπα, και στην περιοχή της Πέγειας. Η ημέρα τελείωσε με φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Κάθηκας της Πέγειας.

Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου 18 Μαρτίου 2016 παρουσιάστηκαν οι ομιλίες του προσκεκλημένων ομιλητών (Keynote speakers), του  Prof. Stefano Della Torre, Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνο, της Hanne Bat, Danish Centre for Rural Research, της Αννίτας Δημητριάδη, Αν. Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΤ και του Φαίδωνα Ενωτιάδη, Στελέχους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα 4 θεματικά workshops. Τέλος, στο πλαίσιο του θεματικού workshop « Αειφόρος Τουρισμός: Ανάπτυξη Παραλιακού Μετώπου και Ξενοδοχειακών Μονάδων», πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών Dr. Andreas Masouras, Lecturer at Neapolis University of Pafos, και του  Prof. Dr. Dominik Siegrist, Head of Institute, Institute for Landscape and Open Space HSR Hochschule für Technik, Rapperswil, Switzerland, ενώ στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Αστική και Περιαστική Ανάπτυξη: Προσβασιμότητα των πεζών στην Πάφο», πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών  Άγγελου Κτωρίδη, αρχιτέκτονα του ομίλου Λεπτός, και της Prof. Sara Protasoni, Politecnico di Milano, ABC, Architecture Built Environment and Construction Engineering.

Την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου 19 Μαρτίου 2016 παρουσιάστηκαν οι ομιλίες του προσκεκλημένων   ομιλητών (Keynote speakers), Prof. Kathryn Moore, Birmingham School of Architecture and Design και  Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων Τοπίου (International Federation of Landscape Architects) Αρχιτεκτονικής Τοπίου (European Council of Landscape Architecture Schools ECLAS), της  Δρ. Μαρίνας Σολομονίδου Ιερωνιμίδου/ Δρ. Στάθη Ράπτου, Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων/ Λειτουργός του  Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Δρ. Αντρέα Χρίστου, Προϊστάμενου του Τμήματος Έρευνας και Δασοκομίας του Τμήματος Δασών και του  Δρ. Κώστα Αποστολίδη, University of Malta.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα 4 θεματικά workshops. Τέλος, στο πλαίσιο του θεματικού workshop « Πολιτιστική Κληρονομιά: Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου», πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών Δρ. Κυριάκου Θεμιστοκλέους/ Dr. Branka Cuca, Department of Civil Engineering and Geomatics, Cyprus University of Technology και του Μάριου Χριστοδουλίδη, Αρχιτέκτονα, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Simpraxis Architecture Design Studio,, ενώ στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Αγροτικός και Φυσικός Χώρος : Τοπίο, Οικονομία, Τοπική Παραγωγή Τροφίμων, Αγροτικό Τοπίο στους Παραδοσιακούς Οικισμούς», πραγματοποιήθηκε ομιλία της προσκεκλημένης ομιλήτριας Αντωνίας Θεοδοσίου, Αρχιτέκτονα, Environmental Engineer & Tourist Guide Project Director of the Akamas Peninsula Management Plan.

Την τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου 20 Μαρτίου 2016 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για κάθε ένα  από τα τέσσερα  θεματικά  workshops:

  • Αστική και Περιαστική Ανάπτυξη: Προσβασιμότητα των πεζών στην Πάφο
  • Αειφόρος Τουρισμός: Ανάπτυξη Παραλιακού Μετώπου και Ξενοδοχειακών Μονάδων
  • Πολιτιστική Κληρονομιά: Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου
  • Αγροτικός και Φυσικός Χώρος : Τοπίο, Οικονομία, Τοπική Παραγωγή Τροφίμων, Αγροτικό Τοπίο στους Παραδοσιακούς Οικισμούς

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του 6ου LΕ: NOTRE FORUM στο Μόναχο της Γερμανίας από τον Prof. Frieder Luz, University of Weilhensterphan, Triesdorf καθώς και η απονομή των βραβείων του φοιτητικού διαγωνισμού με θέμα «The Akamas Landscape – Between Science and Myth».

Τέλος, το 5ο LE: NOTRE FORM στην Πάφο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και την παρουσίαση του LANDSCAPE MANIFESTO OF PAFOS με πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την μελλοντική ανάπτυξη της Πάφου που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες, τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τις τοπικές αρχές.

LATEST NEWS

Η Νομική Κλινική Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος ανέδειξε την επιστημονική της αρτιότητα, συνδράμοντας αποφασιστικά στη δικαίωση της κ. Ιωαννίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων...

January 17, 2025