Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (φοιτητές και προσωπικό) αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ατόμων κι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και με σεβασμό, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην τήρηση του ιατρικού απορρήτου και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στα άτομα με ειδικές ανάγκες συγκαταλέγονται τα άτομα των οποίων η σωματική τους κατάσταση ή κατάσταση υγείας καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ή στη δραστηριότητα κινητικότητας, χωρίς πρόσθετη στήριξη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει μία γενική πολιτική που στοχεύει στην ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες της τις δραστηριότητες. Η συμμετοχή τόσο των φοιτητών όσο και του προσωπικού με ειδικές ανάγκες σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του προγράμματος ενθαρρύνεται με την παροχή επιπλέον κινήτρων. Συγκεκριμένα, πέρα από τη στήριξη για διακίνηση, διαμονή και διατροφή που διατίθεται σε όλους τους συμμετέχοντες, παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα αυτά να επιχορηγηθούν για πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν από τις ανάγκες τους, όπως τα έξοδα συνοδού, ιδιαίτερου εξοπλισμού, ιδιαίτερων συνθηκών διακίνησης και διαβίωσης κλπ.
Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες δικαιούνται να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ERASMUS εφόσον η σωματική ή πνευματική κατάσταση ή κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια ώστε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς χρηματοδοτική υποστήριξη. Για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες η επιχορήγηση μπορεί να είναι υψηλότερη από τα ανώτατα ποσά ατομικής επιχορήγησης
Επιπλέον χρηματοδότηση για φοιτητές και προσωπικό με ειδικές ανάγκες μπορεί να χορηγηθεί και από άλλους πόρους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά τους συνοδούς των φοιτητών και του προσωπικού με ειδικές ανάγκες, δικαιούνται να λάβουν επιπλέον επιχορήγηση βάσει πραγματικών δαπανών.
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις έχει υπογράψει το χάρτη Erasmus για την Ανώτατη και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έτσι δεσμεύεται να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες με οποιοδήποτε υπόβαθρο. Οι φοιτητές και το προσωπικό με ειδικές ανάγκες μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει το ίδρυμα υποδοχής στους φοιτητές και το προσωπικό του. To Πανεπιστήμιο Νεάπολις μπορεί να υποβάλει αίτηση για αυτό το κονδύλι στο ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης μέσω της συνήθους διαδικασίας υποβολής αίτησης για σχέδιο κινητικότητας, προσθέτοντας αυτό το κεφάλαιο κόστους στην αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και το προσωπικό με ιδιαίτερες ανάγκες θα πρέπει να απευθύνονται με αίτηση πρόσθετης χρηματοδότησης στο Γραφείο Erasmus των Ιδρυμάτων τους.
Χρηματοδότηση
Οι φοιτητές και το προσωπικό με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για επιπλέον χρηματοδότηση στο Ίδρυμά τους, συνοδευόμενη από λεπτομερή οικονομικό προϋπολογισμό για τις επιπρόσθετες ανάγκες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν λόγω του προβλήματος υγείας/αναπηρίας τους κατά την περίοδο κινητικότητάς τους στο Ίδρυμα Υποδοχής.
- Η περιγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, όχι παλαιότερη των τριών μηνών ή άλλο επίσημο πιστοποιητικό.
- Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων, για διασφάλιση της υγείας των μετακινούμενων ατόμων, είναι σκόπιμο να υπάρχει επιπλέον πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση που να πιστοποιεί τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.
- Οι αιτούντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον εγκριθεί η αίτησή τους για συμπληρωματική χρηματοδότηση, θα πρέπει κατά την επιστροφή τους να υποβάλουν στο ίδρυμά τους οικονομικό απολογισμό και ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει θα πρέπει να καλύπτονται από αποδεικτικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Σε περίπτωση που οι πραγματικές δαπάνες είναι μικρότερες από την εγκριθείσα χρηματοδότηση, θα ζητείται η επιστροφή της διαφοράς.
Ενδεικτικά, καλύπτονται οι παρακάτω επιπλέον ανάγκες:
- Συνοδός για το ταξίδι (προς τη χώρα υποδοχής και επιστροφή) και κατά τη διαμονή στο εξωτερικό αν είναι απαραίτητο
- Ειδικές διευθετήσεις για μετακίνηση από το Ίδρυμα Προέλευσης στο Ίδρυμα Υποδοχής ή στην επιχείρηση και τοπικά κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό
- Στέγαση σε κατάλληλα εξοπλισμένο δωμάτιο (σε περίπτωση που η φοιτητική εστία δεν διαθέτει κατάλληλο δωμάτιο)
- Βοηθός κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας
- Φροντιστής ασθενούς
- Βοήθεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (για τήρηση σημειώσεων, κ.ά.)
- Ιατρική παρακολούθηση (φυσικοθεραπείες, τακτικός ιατρικός έλεγχος στη χώρα υποδοχής)
- Ειδικό διδακτικό υλικό (σύστημα “Braille”, φωτοτυπίες σε μεγέθυνση, μαγνητοφώνηση διαλέξεων, κ.ά.)
- Ιατρικά αναλώσιμα, εφόσον δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης ή ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο