ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Cultural Committee Meeting of POED “The Cyprus ecosystem under the microscope”

March 5, 2014

Υπό τον τίτλο “Το Κυπριακό οικοσύστημα στο μικροσκόπιο” το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και η Πολιτιστική Επιτροπή ΠΟΕΔ Πάφου διοργάνωσαν με επιτυχία επιμορφωτική ημερίδα τις 05 Μαρτίου 2014. Ομιλητής ήταν ο Άγγελος Αγαθαγγέλου, Υποψήφιος Διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Ανακαλύπτω τη βιοποικιλότητα του τόπου μου». Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, κατέχει αξιοζήλευτο πλούτο χλωρίδας και πανίδας με μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών. Σημείωσε ακόμα ότι τις τελευταίες δεκαετίες η αλόγιστη ανθρώπινη ανάπτυξη και ο υπερκαταναλωτισμός έχει ως αποτέλεσμα την αλματώδη μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Παράλληλα τόνισε ότι στην Ευρώπη, σχεδόν το ένα τέταρτο των άγριων ειδών απειλούνται με εξαφάνιση και τα περισσότερα οικοσυστήματα έχουν υποβαθμιστεί σε σημείο που δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Αυτή η υποβάθμιση συνεπάγεται τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές απώλειες για τον άνθρωπο.

Παρεμβάσεις έκαναν η Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος και η Δρ. Θεοδώρα Μέρου, Καθ. Τμήματος Δασοπονίας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με θέμα «Ποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης». Η Επίτροπος Περιβάλλοντος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στις  συμπεριφορές και συνήθειές μας και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη, ώστε το περιβάλλον να καταστεί ο πλέον σημαντικός γνώμονας στις οποιεσδήποτε  επιλογές μας. H Δρ. Μέρου είπε ότι οι οικότοποι,  η χλωρίδα και η πανίδα κάθε τόπου και ιδιαίτερα  τα ενδημικά είδη, αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη,  Αν. Καθ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθ. Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο Γιώργος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Πάφου και ο Χρίστος Χατζηλοϊζου, Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής ΠΟΕΔ Πάφου. Η Δρ. Τζώρτζη τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διαφύλαξης της βιοποικιλότητας. Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Νέάπολις για τη στήριξη και τη συνεργασία. Ο κ. Χατζηλοίζου  επεσήμανε ότι σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου και η ανάγκη διαφύλαξής της, μέσα από τον εκπαιδευτικό ρόλο.

LATEST NEWS

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η SIROC Labs Ltd προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στρατηγικής σύμπραξης με στόχο την ανάπτυξη...

October 24, 2024