ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

‘Ancient Greek Drama – with special emphasis on Sophocles’ Philoctetes’ (30.6-5.7.2014)

July 8, 2014

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, οργάνωσε από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2014 σειρά σεμιναρίων με θέμα:  «Το Αρχαίο Ελληνικό δράμα – με έμφαση στον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή». Τα σεμινάρια φιλοξενήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις και σε αυτά συμμετείχαν τέσσερις ομιλητές: oκ. Νίκος Σιαφκάλης, Σκηνοθέτης, oκ. Γιώργος Μικέλλης, Δραματουργός, η Δρ Διοτίμα Παπαδή, Λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας και Διευθύνουσα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στον Ελληνικό Πολιτισμό, και ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής, καθώς και αξιόλογος αριθμός ενδιαφερομένων που προέρχονταν από τον χώρο της Εκπαίδευσης και της Τέχνης.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, κ. Νίκος Σιαφκάλης, και εκ μέρους του Πανεπιστημίου η Δρ Διοτίμα Παπαδή.

Ο κ. Γιώργος Μικέλλης εισήγαγε το κοινό στο θέμα και τις ιδιαιτερότητες του Φιλοκτήτη, και επεχείρησε μια διακειμενική προσέγγιση του έργου, συγκρίνοντας τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή με τον Φιλοκτήτη του Γιάννη Ρίτσου και αυτόν του Βασίλη Ζιώγα.

Η Δρ Διοτίμα Παπαδή συνέκρινε τον τραγικό μύθο του Φιλοκτήτη με τον μύθο στην επική παράδοση, ενώ επεσήμανε τις ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές του έργου του Σοφοκλή στη συγχρονική πραγματικότητα της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ. Στη συνέχεια σκιαγράφησε τους χαρακτήρες στον Φιλοκτήτη με έμφαση στις αξίες και τα ιδανικά που υπερασπίζεται ο καθένας.

Ο κ. Νίκος Σιαφκάλης επεχείρησε μια σκηνοθετική προσέγγιση του Φιλοκτήτη, και επικεντρώθηκε σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η σκηνοθεσία ενός αρχαίου δράματος, προκειμένου να αναδειχτούν τελικά τα μεγάλα θέματα της τραγωδίας και τα διλήμματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι χαρακτήρες επί σκηνής, όσο και το κοινό.

Ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης τοποθέτησε το έργο του Σοφοκλή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ηθικής, φιλοσοφίας, και μύθων, και ανέδειξε τη διαχρονικότητα της τραγωδίας.

Κατά την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου έγινε προβολή οπτικογραφημένης παράστασης του Φιλοκτήτη, σε σκηνοθεσία Νίκου Σιαφκάλη, και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Οι ομιλητές ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξαν για το αρχαίο ελληνικό δράμα, ενώ τους απένειμαν και τιμητικά διπλώματα.

LATEST NEWS

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η SIROC Labs Ltd προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στρατηγικής σύμπραξης με στόχο την ανάπτυξη...

October 24, 2024