ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
Dr. Georgios Demetriades participated at the University of Cambridge’s International Symposium on Economic Crime

Συμμετοχή Δρ. Γεώργιου Δημητριάδη στο Διεθνές Συμπόσιο Οικονομικού Εγκλήματος του Πανεπιστημίου του Cambridge.

September 30, 2021

Ο Δρ. Γιώργος Δημητριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, είχε μια σημαντική παρουσία στο φετινό Διεθνές Συμπόσιο για το Οικονομικό Έγκλημα, συμμετέχοντας σε συνέδριο με θεματολογία σχετική με την βελτίωση της ροής πληροφοριών αναφορικά με ύποπτες συναλλαγές μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Οι απόψεις του Δρ. Δημητριάδη παρουσιάστηκαν στην κύρια του ομιλία που παρουσίασε στο 38ο Διεθνές Συμπόσιο του Cambridge για το Οικονομικό Έγκλημα, με θέμα «Οικονομικό έγκλημα – Ποιος πληρώνει και ποιος πρέπει να πληρώσει;», που διοργανώθηκε από το Centre for International Documentation on Organized and Economic Crime (CIDOEC), Jesus College, University of Cambridge, United Kingdom.

Ο Δρ. Δημητριάδης κατά την ομιλία του αναγνώρισε ότι, η καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων του οικονομικού εγκλήματος και κυρίως του ξεπλύματος εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από μόνη της δεν αρκεί ενώ οι κανονισμοί για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί.

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε και την ασφάλεια των πολιτών της.

Tο 2019, οι ύποπτες δραστηριότητες και συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της Ε.Ε ανήλθαν σε αξία μεταξύ 117 και 210 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο ένα μικρό μερίδιο αυτών των ύποπτων συναλλαγών και δραστηριοτήτων εντοπίζεται, με περίπου 2% των περιουσιακών στοιχείων να κατασχέθηκαν και μόνο 1% τελικά να προχωρούν σε δήμευση, επιτρέποντας στους εγκληματίες να επενδύσουν στην επέκταση των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν υποδεικνύουν ότι στο ένα τρίτο των κρατών μελών δεν πραγματοποιήθηκε ή δεν έγινε σχεδόν καθόλου έλεγχος σε λογιστές και φορολογικούς συμβούλους, δικηγόρους ή παρόχους υπηρεσιών καταπιστεύματος. Ως αποτέλεσμα, οι ύποπτες συναλλαγές που αναφέρονται από αυτούς τους επαγγελματίες είναι χαμηλές σε αριθμό και ποιότητα.

Ο Δρ. Δημητριάδης τονίζει ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη λήψης, άμεσα, διορθωτικών μέτρων και κανονισμών. Από το 2014 ο αριθμός των ύποπτων δραστηριοτήτων και συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά, αλλά οι προϋπολογισμοί και το προσωπικό των αρμόδιων εθνικών οργανισμών έχουν παραμείνει οι ίδιοι. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η πλειοψηφία των ύποπτων συναλλαγών είναι λανθασμένοι αλλά και πάλι χρειάζονται τον χρόνο εξέτασης τους.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε πρακτικές προτάσεις βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης καταλήγοντας ότι η ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα πρέπει να είναι ειλικρινής και να παραδεχτούν ότι τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι απογοητευτικά. Επομένως προτείνει ότι ήρθε η ώρα για μια δραστική διαφοροποίηση της διαδικασίας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

LATEST NEWS

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η SIROC Labs Ltd προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στρατηγικής σύμπραξης με στόχο την ανάπτυξη...

October 24, 2024