ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόσκληση: Παρουσίαση Βιβλίου και Έκθεση Γελοιογραφιών του Πιν για την Πράσινη Γραμμή

19/06 - 19/06 @ 19:00 - 21:00

📌 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος έχει την τιμή να φιλοξενήσει την παρουσίαση του βιβλίου και την έκθεση γελοιογραφιών του Πέτρου Παπαπέτρου (Πιν) με θέμα την Πράσινη Γραμμή.

📅 Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

🕒 Ώρα: 7μ.μ.

 📍 Τοποθεσία: Αμφιθέατρο, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

 Ο κ. Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν) είναι γελοιογράφος στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» από το 1987. Γελοιογραφίες και σκίτσα του έχουν χρησιμοποιηθεί σε εικονογράφηση βιβλίων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, Τ- shirts, τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικές εκστρατείες και κινούμενα σχέδια. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία με γελοιογραφίες του. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις γελοιογραφίας και κέρδισε διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι επίσης επαγγελματίας γραφίστας. Το 1980 δημιούργησε Στούντιο Γραφικών Τεχνών στη Λευκωσία και το 2012 το Εργαστήρι Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πίν.

 Η Πράσινη Γραμμή δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου 1963, όταν ξέσπασαν οι πρώτες διακοινοτικές ταραχές. Ονομάστηκε Πράσι νη Γραμμή, επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, που κλήθηκαν να αποτελέσουν τους ουδέτερους επιτηρητές της εκεχειρίας, υποστράτηγος Πίτερ Γιαγκ, την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη της Λευκωσίας. Η Πράσινη Γραμμή δημιουργήθηκε ύστερα από συμφωνία Ελλήνων, Ελληνοκυπρίων, Τούρκων, Τουρκοκυπρίων και Άγγλων, εκ των οποίων οι τελευταίοι από καιρό σχεδίαζαν και αυτοί τη διαίρεση του νησιού. Στην αρχή η Πράσινη Γραμμή αφορούσε μόνο τη Λευκωσία, αργότερα, μετά το 1974, ως Γραμμή καταπαύσεως του πυρός ή ως Νεκρή ζώνη, διαπερνά από ανατολή ως δύση σε μήκος 300 χλμ. όλη την Κύπρο, χωρίζοντας το βόρειο, κατειλημμένο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος, όπου δημιουργήθηκε από τους Τουρκοκύπριους «κράτος» αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία, από το νότιο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 🗣 Χαιρετισμός: 

  • Δρ Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος

 Ομιλητές:

  • Δρ Σώτος Βοσκαρίδης , Πρόεδρος Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων
  • Αλέκος Μιχαηλίδης, Βιβλιοπώλης – Εκδότης
  • Ρούλλα Μαλλή, Δικηγόρος

 Αντιφώνιση:

  • Πέτρος Παπαπέτρου, Γελοιογράφος (Πιν)

➡️ Χορηγός Επικοινωνίας: «ο Φιλελεύθερος»

Details

  • Date: 19/06 - 19/06
  • Time: 19:00 - 21:00