ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΒΑΝΝΕΡ ΒΟΟΚ HISTORY

 “Τα Οκτωβριανά στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Πρακτικά Ημερίδας”

June 17, 2024
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο: “Τα Οκτωβριανά στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Πρακτικά Ημερίδας” επιμελημένο από τους Ρένο Πιττάλη και Κυριάκο Ιακωβίδη, Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.
Τα Οκτωβριανά, μια σημαντική εθνική εξέγερση των Ελλήνων της Κύπρου, είναι ιστορικά παραμελημένα, με όχι τόσο εκτενή βιβλιογραφία και ελάχιστη επετειακή αναγνώριση. Γιορτάστηκαν ως εθνική επέτειος για πρώτη και τελευταία φορά το 1951, κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα Οκτωβριανά δεν καθιερώθηκαν ποτέ θεσμικά ως εθνική επέτειος και συχνά θεωρούνται περισσότερο ως προοίμιο της εξέγερσης της ΕΟΚΑ (1955-1959), παρά ως αυθύπαρκτο γεγονός.
Αυτό το βιβλιογραφικό κενό αποτέλεσε το έναυσμα για την έκδοση αυτού του συλλογικού έργου. Ο τόμος επικεντρώνεται στις κοινότητες της περιοχής Πιτσιλιάς, όπου σημειώθηκαν λαϊκές εξεγέρσεις, όπως η Ζωοπηγή, ο Άγιος Θεόδωρος και ο Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς. Κάθε ιστορικός ανέλαβε να μελετήσει μία κοινότητα, εξετάζοντας τα αίτια της εξέγερσης, τον ρόλο των ρασοφόρων και την αντίδραση της διοίκησης. Περιλαμβάνεται επίσης αναφορά σε κοινότητες που δεν εξεγέρθηκαν, όπως ο Αγρός.
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος ενθαρρύνει την ανάγνωση και τη μελέτη αυτού του σημαντικού έργου, το οποίο συνεισφέρει στην κατανόηση και την αναγνώριση ενός καθοριστικού κεφαλαίου της κυπριακής ιστορίας.

LATEST NEWS