ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Δελτίο Τύπου: Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος ιδρύει το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet AI-2-TRACE-CRIME με τη στήριξη και χρηματοδότηση της ΕΕ

August 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος (NUP) ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet AI-2-TRACE-CRIME, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην εφαρμογή αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στο χώρο της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (AML) και της πρόληψης του εγκλήματος. Αυτό το σημαντικό έργο έχει λάβει την έγκριση και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθίσταται σημαντικό ορόσημο για το NUP και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου.

Το Κέντρο στοχεύει να καταστεί κόμβος γνώσης, έρευνας, διδασκαλίας και ενημέρωσης στο σταυροδρόμι Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόληψης του εγκλήματος εντός της ΕΕ αλλά και πέρα από αυτήν. Με επικεφαλής τον Δρ. Γ. Παυλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής και κάτοχο Έδρας Jean Monnet (2020) και Έδρας UNESCO (2023), το Κέντρο θα αξιοποιήσει διεπιστημονική εμπειρογνωμοσύνη από τα Τμήματα Νομικής, Πληροφορικής, και Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του NUP.

Το Κέντρο θα προάγει συνέργειες μεταξύ των Ευρωπαϊκών σπουδών και της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη συμμετοχή ερευνητών υψηλού επιπέδου και των τριών συμμετεχόντων τμημάτων του NUP. Θα εισαχθούν επανασχεδιασμένα μαθήματα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, το Ευρωπαϊκό δίκαιο και το ποινικό δίκαιο. Θα αναπτυχθεί ένα ασύγχρονο MOOC στα ερευνητικά πεδία του Κέντρου, με σκοπό την προώθηση της Ανοιχτής Εκπαίδευσης. Θα οργανωθεί ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες νομικούς και επαγγελματίες της πληροφορικής. Επιπλέον, το Κέντρο θα παράγει ακαδημαϊκά άρθρα, κείμενα πολιτικής και ένα πλήρες Εγχειρίδιο Έρευνας, συμβάλλοντας στον ακαδημαϊκό διάλογο σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρόληψη του εγκλήματος. Το Κέντρο θα διοργανώνει webinars, συνέδρια, δημόσιες συζητήσεις και θα διατηρεί ενεργή διαδικτυακή παρουσία για να διασφαλίσει την ευρεία διάδοση του έργου του.

Η αποστολή του Κέντρου ευθυγραμμίζεται με τη σταθερή δέσμευση του NUP να προάγει ένα καινοτόμο, ελκυστικό και φοιτητοκεντρικό περιβάλλον, προάγοντας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, έρευνα και προσφορά προς την ευρύτερη κοινότητα. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ενισχύει ακαδημαϊκά το NUP, αλλά συμβάλλει και στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αποτελεσματική και ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Το NUP, υπερήφανο μέλος της συμμαχίας πανεπιστημίων eMerge, παρέχει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία που προάγει την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά προς την κοινότητα. Από την δυναμική πόλη της Πάφου στην Κύπρο, το NUP δεσμεύεται να προάγει την καινοτομία, την κριτική σκέψη και τη δια βίου μάθηση. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα ακαδημαϊκά προγράμματα στη Νομική, την Πληροφορική και τις Διεθνείς Σπουδές.

LATEST NEWS

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος σημείωσε σημαντική επιτυχία στο International Mathematics Competition (IMC) 2024, μια από τις πιο καταξιωμένες μαθηματικές διοργανώσεις παγκοσμίως. Το IMC πραγματοποιήθηκε φέτος...

August 27, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος (NUP) ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet AI-2-TRACE-CRIME, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η...

August 22, 2024