Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχουν οι οπτικές ίνες είναι οι εξαιρετικά χαμηλές απώλειες, η αντοχή σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα και το μέγεθος τους, που είναι συνηθώς μικρότερες διαμετρικά από μια ανθρώπινη τρίχα. Σε σχέση με πιο παραδοσιακά μέσα διάδοσης πληροφοριών όπως είναι το χάλκινο καλώδιο, δίνουν την δυνατότητα διάδοσης πληροφοριών σε αποστάσεις μέχρι και 100 χιλιόμετρα και δεν επηρεάζονται από περιβαλλοντικές πήγες παρεμβολών. Σαν αποτέλεσμα, σχεδόν όλα τα σύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνίων να έχουν σαν βασικό κορμό τους τις οπτικές ίνες.
Είναι οι τηλεπικοινωνίες όμως η μονή εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας? Η παρουσίαση με τίτλο «Novel optical fibre elements for sensing applications», έχει σκοπό να αναδείξει και να παρουσιάσει κάποιες από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από την καινοτόμα εταιρεία Lumoscribe. Οι τεχνολογίες στοχεύουν εφαρμογές που αφορούν τομείς αιχμής όπως είναι η υγειά, η ρομποτική, και το διάστημα.
Ομιλητής:
Ο Δόκτορ Ανδρέας Θεοδοσίου είναι ο ιδρυτής της εταιρίας έρευνας και ανάπτυξης LUMOSCRIBE με έδρα την Πάφο. Απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με κατεύθυνση Συστήματα Τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο Frederick και διδακτορικό δίπλωμα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2018. Το 2021 βραβεύτηκε με το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική και την κατηγορία «Νέος Ερευνητής 2021», και Community Champion από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό φωτονικής SPIE. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη οπτικών στοιχείων σε καινοτόμα υλικά για την κατασκευή προηγμένων αισθητήρων και λέιζερ σε οπτικές ίνες με εφαρμογές σε σημαντικούς τομείς της μηχανικής.
Έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, και έντονη παρουσία με ομιλίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, έχει λάβει μέρος σε διάφορα ευρωπαϊκά και κυπριακά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.