Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ανθεκτικότητα Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης, θα είναι το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που εστιάζει ειδικά στις «Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης σε Κατασκευές» στην Κύπρο, σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανότατα σε όλη την Ευρώπη. Η συγκεκριμένη θεματολογία, συνήθως δεν διδάσκεται σε συνήθη μαθήματα πολιτικής/δομoστατικής μηχανικής, που, σε γενικές γραμμές, επικεντρώνονται στις «κλασσικές» συνθήκες φόρτισης. Δυστυχώς, το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι τέτοιες «ακραίες» συνθήκες φόρτισης, λόγω περιβαλλοντικών ή/και ανθρώπινων αιτίων, δεν μπορεί να αγνοηθούν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ενός κτιρίου, ιδίως στο στρατηγικό σχεδιασμό κατασκευών και υποδομών που θα πρέπει να παραμένουν λειτουργικές κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Το Μεταπτυχιακό στην Ανθεκτικότητα των Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές σχετικά με την ανθεκτικότητα κατασκευών για τέτοιες ακραίες συνθήκες φόρτισης, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα σενάρια, καθώς και διαφορετικά είδη κτιρίων (κατοικίες, γραφεία, εμπορικά κτήρια και υποδομές). Οι φοιτητές διδάσκοντας πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες ακραίες συνθήκες φόρτισης, καθώς και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αλληλεπιδράσεις τους κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού γεγονότος (πυρκαγιά μετά από έκρηξη, πυρκαγιά μετά από σεισμό, έκρηξη μετά από σεισμό κλπ.). Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει σύγχρονες γνώσεις σε μια σειρά από διαφορετικές περιοχές και καλύπτει πολλαπλά θέματα όπως η δομική ανθεκτικότητα και η διαχείριση κινδύνων σε έργα μηχανικού. Αυτό θα επιτευχθεί με ειδικές διαλέξεις από επαγγελματίες μηχανικούς, καθώς και τους μηχανικούς της πολιτικής προστασίας ή/και την πυροσβεστική υπηρεσία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα καθώς και μελέτες συγκεκριμένων περιπτώσεων. Οι διδάσκοντες καθηγητές, είναι παγκοσμίου φήμης εξειδικευμένοι στους συγκεκριμένους τομείς.
Το Μεταπτυχιακό στην Ανθεκτικότητα των Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης συνδυάζει θεωρία και πρακτική και περιλαμβάνει παρουσιάσεις για τις πιο πρόσφατες μεθόδους, διαδικασίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο πεδίο, καθώς και ποικίλες τεχνολογικές λύσεις, αναγκαίες για τον σχεδιασμό ανθεκτικών κατασκευών, που μπορούν με ασφάλεια να αντισταθούν σε συνθήκες ακραίας φόρτισης, για την αποφυγή κατάρρευσης σε περίπτωση ενός απρόβλεπτου γεγονότος.
Το Μεταπτυχιακό του NUP στην Ανθεκτικότητα των Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις για να γίνουν εμπειρογνώμονες στο σχεδιασμό ανθεκτικών κατασκευών, που θα τους επιτρέψουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτόν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1,5 ακαδημαϊκό έτος (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, 90 ECTS)
Οι φοιτητές, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δύνανται να ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα (12 μήνες) εφόσον αρχίσουν την εκπόνηση της διπλωματικής τους διατριβής από το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών τους, συμπεριλαμβανομένης της θερινής περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση, η ολοκλήρωση της διπλωματικής διατριβής δύναται να επεκταθεί μετά τη θερινή περίοδο, για έναν ή δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση, τα ECTS παραμένουν συνολικά 90.