Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος φιλοξένησε τη 2η δια ζώσης (F2F) συνάντηση των εταίρων του διεθνούς έργου “RECinMED: A multitude of inclusive Renewable Energy Communities in the Mediterranean Region”, που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Νοεμβρίου 2024. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Euro-MED και στοχεύει στην προώθηση της σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Communities: RECs) μέσω καινοτόμων λύσεων και διακρατικών συνεργασιών.
Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν οργανισμοί και πανεπιστήμια από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το School Center Velenje από τη Σλοβενία, το ENERGIES 2050 από τη Γαλλία, το AREANATejo από την Πορτογαλία, το NGO ASSO και το Πανεπιστήμιο της Bologna από την Ιταλία, το Argonauta και το PI RERA S.D. από την Κροατία, καθώς και οι Δήμοι των πόλεων Granada στην Ισπανία, Smolyan στη Βουλγαρία και Derventa στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος συμμετέχει ενεργά στο έργο υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νάτιας Αναστάση, Λέκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Δρ. Ευανθία Δόβα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών, Δρ. Ιωάννης Α. Πισσούριος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών, και Δρ. Γεώργιος Δ. Παυλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής.
Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός διακρατικού δικτύου συνεργασίας για την υποστήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RECs). Οι δραστηριότητες του έργου οργανώνονται σε τρεις θεματικές Ομάδες Εργασίας, οι οποίες εξετάζουν διαφορετικά γεωγραφικά πλαίσια: αστικές περιοχές, αγροτικές περιοχές και νησιωτικές περιοχές. Η έρευνα βασίζεται στην καταγραφή της υπάρχουσας γνώσης και στην ανάλυση προηγούμενων εφαρμογών, με στόχο τη μεταφορά και αναβάθμιση δοκιμασμένων λύσεων.
Οι πιλοτικές δράσεις που θα αναπτυχθούν αξιοποιούν μεθοδολογίες και εργαλεία που έχουν ήδη δημιουργηθεί στο πλαίσιο προηγούμενων ευρωπαϊκών έργων, επιδιώκοντας τη δημιουργία βιώσιμων και καινοτόμων ενεργειακών κοινοτήτων στη Μεσόγειο.