Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου για τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς
Tο Σάββατο στις 7 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα «ΕΝ ΠΛΩ», στο Λιμανάκι της Πάφου, ο Δήμος Πάφου και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία μια ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική εκδήλωση, που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκδήλωση βασίστηκε στο παράδειγμα της βυζαντινής τέχνης ως πηγή έμπνευσης πολιτιστικών αγαθών και ως μία συγκεκριμένη πρόταση ζωής που νοηματοδοτεί κάθε πτυχή της ανθρώπινη ύπαρξης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε στον ίδιο χώρο Εργαστήρι της Christine Landale Willis για τις τεχνικές της βυζαντινής κεραμικής.
Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι ο πολιτισμός ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αλλά και ως αγωγός της αλλαγής, λειτούργησε σε διάφορες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας αυτής της πόλης ως μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδό της και για αυτό το λόγο ο Δήμος έχει αναγάγει την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε βασική συνιστώσα των δράσεων του.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ Πάφου, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γε. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η Νομική Σχολή καινοτομεί με διοργάνωση εκδηλώσεων σαν τη συγκεκριμένη, προσεγγίζοντας το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς διεπιστημονικά και με τρόπο εκλαϊκευμένο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Πάφου να ενημερώνεται για νομικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία γενικότερα.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Θωμάς-Νεκτάριος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ, Πάφου, ο οποίος, αναπτύσσοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για το σύγχρονο άνθρωπο, παρουσίασε στα εισαγωγικά του σχόλια τις βασικές παραμέτρους των εισηγήσεων.
Με τις ομιλίες τους και παρεμβάσεις τους οι καταξιωμένοι Ακαδημαϊκοί Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ., Επισκέπτρια Καθηγήτρια στην Νομική Σχολή του Νεάπολις, Γιώργος Μαρτζέλος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Α.Π.Θ., Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας στο Νεάπολις, Σταύρος Φωτίου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις, καθώς και η καλλιτέχνις κεραμίστρια Christine Landale Willis προσέγγισαν το θέμα με ένα τρόπο ξεχωριστό ο καθένας και με βάση τις διαφορετικές τους επιστημονικές ειδικεύσεις.
Η κα. Γραμματικάκη αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα πολιτιστικά αγαθά ειδικά για την Ελλάδα και Κύπρο και τη σημασία για την ανάδειξη και προστασία τους. Ο κ. Κωνσταντίνος Καρατσώλης αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην πόλη μας, στο πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης και ανέλυσε την έννοια της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή διατυπώνεται και αποτυπώνεται στην εθνική και διεθνή νομοθεσία. Ο κ. Μαρτζέλος παρουσίασε τη σχέση Ορθοδοξίας και πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται ιδιαίτερα στη βυζαντινή τέχνη, αναφερόμενος ειδικότερα στη θέση και τη θεολογική σημασία της βυζαντινής αγιογραφίας μέσα στους ορθόδοξους ναούς. Ο κ. Σταύρος Σ. Φωτίου παρουσίασε την αντίληψη για τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και, κατ᾽ επέκταση, με τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του και τη φύση που προβάλλεται μέσα από την ορθόδοξη εικονογραφία. Τέλος, η καλλιτέχνις κεραμίστρια της βυζαντινής τέχνης κα. Christine Lansdale Willis παρουσίασε τόσο μέσα από τα δικά της έργα όσο και από έργα άλλων καλλιτεχνών τις τεχνικές της βυζαντινής κεραμικής.