Στο πλαίσιο της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, οι Πρυτανικές και Διοικητικές Αρχές του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος υποδέχτηκαν, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, 2025, στις εγκαταστάσεις τους τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Καθηγητή κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης, και ο Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αντάλλαξαν απόψεις για τη στρατηγική συνεργασία που θα αναπτυχθεί και τις προγραμματιζόμενες δράσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας, εστιάζοντας πρωτίστως στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής αριστείας.
Το Μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνδιοργάνωση επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, την από κοινού συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών, καθώς και τη συνεργασία σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς τόνισε τη σημασία της σύμπραξης με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, επισημαίνοντας ότι η συνένωση δυνάμεων θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου, ως περιφερειακού κέντρου επιστημονικής αριστείας και καινοτόμου ερευνητικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προοπτική της συμβολής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στη διάχυση των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων EMERGE στην οποία το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος είναι πλήρες μέλος.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική της δυναμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης ισχυρών επιστημονικών δεσμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των δύο πλευρών για μια μακρόχρονη και αποδοτική συνεργασία, η οποία θα προσδώσει νέες δυνατότητες για την προώθηση της γνώσης αιχμής, της ερευνητικής καινοτομίας, και της ευρύτερης συνεισφοράς στον διεθνή ακαδημαϊκό διάλογο, στρατηγικών στόχων λειτουργίας και ανάπτυξης των δύο Ανώτατων Ιδρυμάτων.