ΕΡΕΥΝΑ

Submenu

NUP Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Παρατηρητήριο είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο που ανήκει στο Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφος και εξειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Απώτερος σκοπός του είναι η προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Παρατηρητήριο αποτελεί ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρακολουθεί την σχετική νομοθεσία, νομολογία, όπως και περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντικείμενο του είναι ο έλεγχος του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Μέσα από τη δράση του, το Παρατηρητήριο στοχεύει στο να αποτελέσει μία πηγή πληροφοριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο συμβάλλοντας στην προώθηση των δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο ασχολείται με ένα εύρος θεματικών ζητημάτων inter alia την ισότητα και την προστασία από τις δυσμενείς διακρίσεις, την ελευθερία του λόγου και του τύπου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αποστολή του εργαστηρίου είναι να:

  • Συγκεντρώνει πληροφορίες και να ενημερώνει σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εκπονεί εκθέσεις, εισηγήσεις και αξιολογήσεις σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
  • Συνεργάζεται με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς συναφείς με το αντικείμενο.
  • Διοργανώνει σεμινάρια και εκδηλώσεις αναφορικά με εξειδικευμένα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Προωθεί το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Παρατηρητήριο καθοδηγείται και έχει ως βάση του την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η δράση του είναι μη-μεροληπτική και έχει σκοπό την αντικειμενική καταγραφή των ζητημάτων.