Ταξιδεύοντας και φοιτώντας στην Ευρώπη.
Ως φοιτητής Erasmus θα έχεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις και να συνεχίσεις ένα μέρος των σπουδών σου σε Πανεπιστήμιο άλλης Ευρωπαϊκής χώρας με το οποίο έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ή να επισκεφθούν το γραφείο Erasmus. Οι φοιτητές που επιτρέπεται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus πρέπει να φοιτούν στο 2ο ή στο 3ο έτος σπουδών τους , οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο 2ο εξάμηνο και μπορούν να πραγματοποιήσουν κινητικότητα από 2 μέχρι 12 μήνες. Το διάστημα για το οποίο θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο υποδοχής μέσω του προγράμματος Erasmus θα πιστοποιηθεί με το σύστημα ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων).
Οι διδακτορικοί φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν για πιο μικρό χρονικό διάστημα, από 5-30 ημέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση η μικρής διάρκειας κινητικότητα να δώσει τουλάχιστον 3 ECTS και να περιλαμβάνει διαδικτυακό κομμάτι.
Επιτρέπεται η μεικτή κινητικότητα, δηλαδή η κινητικότητα εξ αποστάσεως σε συνδυασμό με φυσική κινητικότητα (ελάχιστη διάρκεια φυσικής κινητικότητας 2 μήνες μέγιστη 12 μήνες) για συμμετέχοντες/ουσες που εμπίπτουν στις κατηγορίες ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες ή για συμμετοχή σε Blended Intensive Programmes, BIP’s.
Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος:
Θα ταξιδέψεις και θα γνωρίσεις νέες ευρωπαϊκές χώρες
Θα συµµετέχεις σε άλλα εκπαιδευτικά συστήµατα και θα ωφεληθείς από αυτά
Θα ανακαλύψεις και θα γνωρίσεις την ιστορία και τον πολιτισµό µιας άλλης χώρας και έτσι θα διευρύνεις τους ορίζοντες και τις γνώσεις σου
Θα αποκτήσεις αυτογνωσία, ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση
Θα πετύχεις διάφορους ακαδημαϊκούς ή προσωπικούς σου στόχους
Θα διευρύνεις τον κύκλο των γνωριµιών σου, θα γίνεις πιο κοινωνικός/ή και το δίκτυο των φίλων σου θα γίνει πλέον διεθνές
Θα εµπλουτίσεις τις γλωσσικές σου δεξιότητες και θα προσθέσεις ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό σου
Θα αποκτήσεις καινούργιες εµπειρίες και θα περάσεις καλά!!!
Διαδικασία Επιλογή Εξερχόμενων Φοιτητών
Για να επιλεχθείς ως φοιτητής Erasmus χρειάζεται:
Να σπουδάζεις στην Ευρώπη και να είσαι εγγεγραμμένος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις
Να φοιτάς στο 2ο ή 3ο έτος σπουδών.
Μεταπτυχιακοί φοιτητές να φοιτούν στο 2ο εξάμηνο σπουδών.
Για την πλήρη λίστα κριτηρίων και τη διαδικασία κινητικότητας, διαβάστε εδώ
Που μπορώ να ταξιδέψω και να σπουδάσω με το πρόγραμμα Erasmus
Ο κατάλογος με τα πανεπιστήμια με τα οποία το Πανεπιστήμιο Νεάπολις έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες βρίσκεται στο γραφείο Erasmus.
Διαδικτυακή Γλωσσική Υποστήριξη (OLS)
Η Διαδικτυακή Γλωσσική Υποστήριξη (OLS) προσφέρει στους συμμετέχοντες δραστηριότητες κινητικότητας μεγάλης διάρκειας του Erasmus+ (Βασική Δράση 1) την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους στην/στις ξένη/ες γλώσσα/ες που θα χρησιμοποιήσουν για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά γλωσσικά μαθήματα για να βελτιώσουν τη γλωσσική τους επάρκεια.
Όλοι οι φοιτητές/τριες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ θα πρέπει να αυτοαξιολογηθούν στη γλώσσα διδασκαλίας τους ή στην ομιλούμενη γλώσσα της χώρας υποδοχής τους μέσω ενός ηλεκτρονικού εργαλείου του OLS (OLS assessment) που είναι διαθέσιμο στο EU Academy.
Από την αξιολόγηση εξαιρούνται οι φοιτητές/τριες που συμμετέχουν σε κινητικότητα σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα όπου η γλώσσα είναι τα ελληνικά.
Το εργαλείο προσφέρεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά (γαελικά), ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.
Κατά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες κάνουν μια τελική αξιολόγηση, η οποία τους επιτρέπει να εκτιμήσουν την πρόοδο που σημείωσαν κατά τη διάρκεια παραμονής στους στο εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες και τις διαθέσιμες γλώσσες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://erasmusplusols.eu/el/
Κόστος ζωής και Διαμονή
Το κόστος ζωής διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ως φοιτητής Erasmus θα έχεις την ανεπανάληπτη εμπειρία και αξεπέραστες ευκαιρίες που θα σε συνοδεύουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρεται έκπτωση στους φοιτητές. Το γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Νεάπολις προσφέρει καθοδήγηση σε ότι αφορά τη διαμονή σε συνεργασία με το υπεύθυνο άτομο στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι όσο πιο γρήγορα κάνετε αίτηση για το Πρόγραμμα Erasmus (όσον αφορά τις προθεσμίες), τόσο πιο εύκολα θα βρείτε διαμονή.
Μπορείς να απευθυνθείς στο πανεπιστήμιο υποδοχής ή να ψάξεις μέσω ιστοσελίδων που προσφέρουν διαμονή στον ιδιωτικό τομέα
ERASMUS STUDENT NETWORK – ESN: http://www.esn.org/
UNIPLACES: www.uniplaces.com/
HOUSINGANYWHERE: https://housinganywhere.com/
Δίδακτρα
Όλοι οι εξερχόμενοι φοιτητές πληρώνουν μόνο το 85% του ποσού των διδάκτρων ανά εξάμηνο για την περίοδο φοίτησής τους στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus.
Χρηματοδότηση των φοιτητών Erasmus
O Εθνικός Φορέας σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα προσφέρει στο γραφείο Erasmus του κάθε Πανεπιστημίου χρηματοδότηση για την κινητικότητα φοιτητών. Στην Κύπρο αυτή η χρηματοδότηση προσφέρεται από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης (ΙΔΕΠ) στη Λευκωσία ( https://idep.org.cy/ )
Το ποσό χρηματοδότησης ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και είναι διαφορετικό ανά χώρα, ανάλογα με το κόστος ζωής. Δεν προορίζεται να καλύψει το πλήρες κόστος σπουδών στο εξωτερικό. Ωστόσο, καλύπτει το μεγαλύτερο ποσό.
Η χρηματοδότηση αφορά τα έξοδα διαμονής και διατροφής ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Εάν το ταξίδι πραγματοποιηθεί από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου δίνεται επίδομα ταξιδιού το οποίο υπολογίζεται με βάση την απόσταση σε χιλιόμετρα μεταξύ των πανεπιστημίων αποστολής και υποδοχής.
Learning Agreement – Συμφωνητικό Σπουδών
Το έντυπο αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να συμπληρωθεί πριν την αναχώρηση του φοιτητή. Πληροφορίες για όλα τα έντυπα μπορούν να δοθούν από το γραφείο Erasmus.
Σε αυτό το έντυπο υποδεικνύονται τα αντίστοιχα μαθήματα και ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που θα παρακολουθήσει ο φοιτητής/τρια στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα κάνει την αίτηση για να συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus, θα λάβει επιστολή αποδοχής από το γραφείο Erasmus αφού εγκριθεί από την Επιτροπή Erasmus. Ακολούθως θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο για Θέματα Erasmus της Σχολής του για την αντιστοιχία των μαθημάτων και την συμπλήρωση του συμφωνητικού σπουδών το οποίο θα σταλεί στο πανεπιστήμιο υποδοχής και θα υπογραφεί από τον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος σπουδών και το συντονιστή του Erasmus.
Το Συμφωνητικό σπουδών θα σταλεί στο Ίδρυμα υποδοχής καθώς πρέπει να υπογραφεί και από τον Τμηματικό και Ιδρυματικό Συντονιστή Erasmus του ιδρύματος υποδοχής.
Ημερομηνίες υποβολής αίτησης-Προθεσμίες
- 31 Μάρτη – Για φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν εξερχόμενη κινητικότητα κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο
- 31 Νοεμβρίου – Για φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν εξερχόμενη κινητικότητα κατά το εαρινό εξάμηνο
Ενημέρωση Κεντρικής Γραμματείας Σπουδών
Πριν την αναχώρηση κάθε φοιτητής Erasmus υποχρεούται να ενημερώσει τη Κεντρική Γραμματεία Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Η Κεντρική Γραμματεία είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση και έκδοση της τελικής αναλυτικής βαθμολογίας (TOR) του εξερχόμενου φοιτητή Erasmus μετά την επιστροφή. Τα αποτελέσματα των μαθημάτων Erasmus θα γραφτούν στο αντίγραφό σας ως Pass or Fail (ο βαθμός δεν θα εμφανίζεται στο αντίγραφό (TOR) σας.
Έντυπα
- Συμφωνία Εκμάθησης (Αγγλικά)
- Αίτηση για Erasmus (Αγγλικά)
- Χάρτης και Κανονισμοί Erasmus για Φοιτητές (Αγγλικά)